Drukarka fiskalna nie drukuje

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy towar jest dla Ciebie. Od 2015 roku każda osoba mówiąca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W pracy w pokojach gastronomicznych możemy spotkać dwa pierwsze typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, gdyż nie ma ona nawet własnej klawiatury. To drugie rozwiązanie traktowane jest w znaczących restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwykle nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić mało ważnych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy finansowej i umożliwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona wytrzymałość na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i codzienną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla użytkownika jaki z niecierpliwością czeka przy stoliku na indywidualne zdanie. Dodatkowym walorem jest okazję zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na kartce pamięci, co umożliwia ich ukrywanie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna być odpowiednie wymiary, pozwalające na jej naturalne przechodzenie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po wszystkim domu, a także światły i średni design. Oprogramowanie gastronomiczne zezwala na prawdziwe monitorowanie sprzedaży oraz długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej znaczy dla wielu rozpoczynających działalność jeden z szerszych nakładów, więc warto dodać, że przy spełnieniu kilku warunków można pobrać na ten cel ulgę, mającą nawet 90% ceny kasy. Warto również odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żebym być oferta jej przetestowania oraz przeszkolenia pracowników z podstaw jej zużywania i zgodzie z pomysłami do obsługi punktów restauracyjnych.